O parte dintre diabeticii dependenţi de injecţiile cu insulină vor avea o nouă opţiune: transplantul de celule prelevate din pancreas. Intervenţia se realizează cu scopul de a suplini celulele bolnavului, incapabile să mai producă insulină.
Hormonul numit insulină permite celulelor corpului să utilizeze glucoza, adică zahărul ajuns din alimente în sânge, drept sursă de energie. Când secreţia de insulină este insuficientă sau inexistentă, apare diabetul zaharat, care poate fi ţinut sub control printr-o dietă adecvată, combinată cu tratament medicamentos.
Dar, în cazul diabetului de tip I, în care celulele pancreatice producătoare de insulină sunt în mare parte distruse, acest hormon trebuie administrat prin injecţii. Altfel, diabetul poate produce complicaţii vasculare majore, cum sunt infarctul şi accidentul vascular cerebral, dar şi afectări ale microcirculaţiei precum retinopatia diabetică sau piciorul diabetic.
De asemenea, diabetul poate produce şi complicaţii neurologice, adică neuropatia diabetică, manifestată prin pierderea simţurilor la nivelul picioarelor şi prin dureri neuropatice.
Eligibile, persoanele cu diabet de tip I
Pentru bolnavii care au riscuri mari de complicaţii date de diabet şi a căror calitate a vieţii poate fi afectată în mod extrem de boală, transplantul de celule de la donator reprezintă soluţia ideală. Totuşi, specialiştii avertizează că nu există nicio garanţie a vindecării definitive şi, în unele cazuri, va mai fi nevoie de administrarea de insulină injectabilă.
Totuşi, riscurile de complicaţii se reduc dramatic după efectuarea transplantului, prin urmare procedura este o alternativă viabilă pentru pacienţii cu diabet de tip I, mai ales din cauza faptului că aceştia au un debut timpuriu al bolii, de multe ori în copilărie. Specialiştii spun că în jur de 2% din numărul total de diabetici depende