Repartizarea pe teren a celor zece poliţişti români sosiţi la începutul săptămânii în Franţa se va face în funcţie de "delictele comise de cetăţenii români", potrivit note interne a poliţiei franceze, obţinută astăzi de AFP. Sursa: Vlad Stănescu
Zonele în care vor activa poliţiştii români au fost alese în funcţie de "nevoile operaţionale de cooperare", stabilite pe baza "delictelor comise de cetăţeni români", se arată în document.
Oamenii legii din ţara noastră au statut de "poliţişti de legătură" şi vor asista forţele de securitate franceze, sunt înmbrăcaţi civil, nu poartă arme şi nici nu au atribuţii judiciare.
Vor fi mobilizaţi în toate operaţiunile poliţiei care au legătură cu cetăţenii români (victime sau agresori). Rolul lor este important în timpul audierilor, percheziţiilor, de-a lungul anchetelor şi pentru identificarea persoanelor, se mai arată în nota internă.
Aceleaşi atribuţiuni le revin şi celorlaţi patru poliţişti care se aflau deja în Hexagon.
Misiune de trei luni
Poliţiştii români au fost trimişi în Franţa pentru o misiune de trei luni care poate fi prelungită. Misiunea e o colaboarare în cadrul intensificării cooperării bileterale pe fondul polemicilor privind expulzarea romilor români.
Delictele sunt înregistrate în Sistemul de evidenţă a infracţiunilor (Stic), o bază de date a poliţiei franceze.
Guvernul francez, criticat de comunitatea internaţională pentru expulzarea romilor în România şi Bulgaria, a încercat să justifice aceste măsuri, invocând creşterea numărului infracţiunilor comise de români.
Autorităţile de la Bucureşti au criticat însă această asociere. Franţa şi România au convenit pe 9 septembrie să pună capăt polemicilor şi să intensifice cooperarea pentru integrarea romilor.
Ministrul francez al Imigraţiei, Eric Besson, şi secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lel