Femeile se joacă pentru a se relaxa, iar bărbaţii pentru a câştiga. În cazurile extreme, jocurile ajung să provoace bucurii mai mari decât cele cotidiene şi creează dependenţă.
Oamenii mari au aproape la fel de multe variante de joc precum copiii, despre care se presupune că ar trebui să deţină monopolul pe ce ţine de joacă.
Unii sunt pasionaţi de Wii, Rummy ori table, alţii de poker ori Heroes, şi fiecare are propria motivaţie: joacă de relaxare, de dragul competiţiei sau în căutarea unor satisfacţii greu de atins în viaţa reală.
Ce-i strânge pe oameni la masa de poker
De aproape doi ani, şase prieteni din Capitală se întâlnesc aproape săptămânal, vinerea, pentru o noapte de poker. Joacă pe monede de câte zece bani, de dragul jocului, nu al câştigului.
"Am jucat prima dată la munte, într-o iarnă friguroasă, şi ne-a prins microbul atât de tare încât nu rezistăm două weekenduri la rând fără o noapte de poker", spune Claudia, una dintre împătimitele jocului.
Gaşca se strânge la ea acasă, jocul începe la ora 22.00 şi se termină spre dimineaţă. Fata spune că nu-i plac jocurile pe calculator şi nici cele de cărţi, în general. Pokerul, însă, a captivat-o. "Te ţine tot timpul în priză, e provocator pentru că-ţi solicită inteligenţa şi e amuzant pentru că se întâmplă ca unul să aibă noroc de la început până la sfârşit, iar altul să aibă ghinion peste ghinion".
În grupul de poker al Claudiei sunt patru băieţi şi două fete. "Băieţii iau jocul mult mai în serios decât fetele. Dacă noi jucăm relaxate, mai mult de amuzament, ei sunt mai încrâncenaţi şi joacă de parcă miza ar fi imensă", mai spune Claudia.
De altfel, în general, femeile şi bărbaţii se raportează diferit la joacă. "Prin natura lor, bărbaţii sunt mai combativi, competitivi, în timp ce femeile au o sensibilitate mult mai dez