O impresionantă colecţie de artă poate fi admirată în fiecare zi de localnici şi de turiştii care vizitează oraşul în fosta casă a marelui pictor Ioan Sima.Muzeul mai găzduieşte şi o impresionantă colecţie de fluturi.
Galeria de Artă din Zalău s-a deschis în 9 iulie 1981, din donaţiile făcute de pictorul sălăjean Ioan Sima, care formează astăzi nucleul unei expoziţii permanente.
Întâlnire cu Irimescu, Corneliu Baba şi Gheorghe Ilea
Iubitorii de artă pot găsi şi opere ale unor artişti celebri precum Corneliu Baba, Aurel Ciupe, Rudolf Schwitzer Cumpana, Petre Abrudan, Alexandru Mohi, Paul Sima, Ioan Mitrea. Cele mai multe lucrări din patrimoniul muzeului provin din şcolile de pictură de la Cluj, Baia Mare, Timişoara şi Oradea.
„Pentru că Galeria organizează anual câteva expoziţii de artă, colecţia s-a îmbogăţit cu lucrări remarcabile ale celor care au expus pe simezele sale: Teodor Botiş, Victor Gaga, Vasile Pop Negreşteanu, Eugen Patachi, Aurel Contraş, Gheorghe Ilea, Marcel Munteanu sau elevi şi discipoli ai acestora”, spune muzeograful Marcela Băbănaş.
Periodic, datorită generozităţii spaţiului, muzeografii organizează expoziţii temporare, care îi promovează, în special, pe artiştii locali. În aceste zile, pe simezele galeriei pot fi admirate lucrările regretatului artist zălăuan Szabo Vilmos, iar săptămâna viitoare va fi organizată o expoziţie de fotografie.
Pictură, sculptură şi... fluturi
Una dintre sălile de la intrarea în galerie găzduieşte o impresionantă colecţie de lepidoptere (fluturi) şi coleoptere (gândaci), achiziţionată de muzeu de la un colecţionar pasionat din Zalău, Tokacs Adalbert.
Constituită atât prin eforturile personale ale colecţionarului de a aduna şi clasa specii autohtone şi îmbogăţită prin schimburi cu colecţionari de pe toate continentele lumii, colecţia