Multă vreme, viaţa culturală intensă, fremătândă, a părut să fie mai degrabă apanajul provinciei decât al capitalei. Bucureştiul se mulţumea cu evenimentele naţionale, "de protocol": gala UNITER, Festivalul Naţional de Teatru, bienale de artă etc.
De câţiva ani, însă, Capitala s-a trezit. Nu trece o săptămână fără un eveniment interesant, deseori din zona neconvenţională, chiar underground, oraşul s-a împânzit cu spaţii dedicate manifestărilor artistice - uneori la nivelul unui aprtament de bloc - iar prin parcuri (renovate şi îngrijite, majoritatea, impecabil) trebuie să te aştepţi oricând să se petreacă oarece.
Chiar şi faţă de acest trend, week-end-ul 17-19 septembrie 2010 a depăşit toate aşteptările: Noaptea Albă a Filmului Românesc, Primul Festival românesc de Magie, purtând numele legendarului Houdini (foto) şi o Sindrofie la Şosea!
În 9 locuri din oraş au putut fi urmărite producţii autohtone mergând de la cele superclasice până la recentissimul "Marţi, după Crăciun". De notat că doar o parte dintre locaţii erau cinematografe, la care s-au adăugat Piaţa George Enescu, Uranus 144, Terasa Clubului Fabrica şi MŢR Open Air (ultimul sună ca dracu', dar, vorba bancului, nu de aia îl iubim noi).
Timp de trei zile, în Centrul Istoric au fost prezentate spectacole îmbinând arta magiei cu dansul, muzica şi teatrul. Spectatorii au aflat şi au văzut că magia are mai multe stiluri, de la Street Magie Show, în care magicienii interacţionează cu trecătorii, la Underground Magic Show, spectacol de magie în cafenele, trecând prin Close-Up Magic şi Stage Magic Show. La covârşitoarea majoritate a manifestărilor, intrarea a fost liberă.
În fine, "Sindrofie la Şosea", parte a proiectului "Bucureştiul într-o zi", a însemnat o plimbare la pas, din Parcul Kiseleff, pe Calea Victoriei, spre centrul istoric, cu poveşti despre casele vechi şi pers