Avizele şi autorizaţiile pentru o fermă costă mai mult decât construcţia fermei, iar timpul pentru a le obţine e de două-trei ori mai lung decât cel necesar înfiinţării ei.În România europeană, obţinerea avizelor pentru construirea unui grajd durează unul sau doi ani, în timp ce durata normală de execuţie nu depăşeşte şase luni. De asemenea, taxele plătite pentru autorizaţii sunt de ordinul zecilor de mii de lei.
Dacă te hotărăşti să înfiinţezi o fermă în Sălaj, trebuie să ai nervii foarte tari. Înainte de a te apuca de orice, ai nevoie de certificatul de urbanism eliberat de Consiliul Judeţean, documentaţie tehnică de execuţie (întocmită de un arhitect şi inginer constructor cu diplomă recunoscută de stat, înregistrată la Ordinul Arhitecţilor), avizarea documentaţiei tehnice de către un verificator de proiecte atestat de Ministerul Lucrărilor Publice pentru exigenţa la rezistenţă şi stabilitate.
Avize peste avize
Pe lângă acestea, mai ai nevoie de avizul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, care se eliberează după prezentarea unei documentaţii specifice, cu întocmirea unui scenariu de securitate la incendii pentru care se achită o taxă, avizul Agenţiei de Protecţie a Mediului (condiţionat de obţinerea unei notificări de la Apele Române, achitându-se taxe consistente).
Şi asta nu e totul. Mai ai nevoie de avizul Primăriei, de cel al OCPI (condiţionat de avizul ANIF de la Bucureşti, eliberat după prezentarea unei documentaţii tehnice, achitarea unei taxe şi deplasarea inspectorilor ANIF la amplasament - pe de o parte, iar pe de altă parte avizul OSPA -, dar şi de avizul Direcţiei Sanitar-Veterinare, avizul ASP (care impune o distanţă minimă a grajdului faţă de cea mai apropiată locuinţă, la care se prezintă Proiectul Tehnic şi o documentaţie. Şi, să nu uităm, e vorba despre un grajd, nu un muzeu. Atunci întrebarea vine de la