Plutonierul ajutant de la ISU Argeş a participat la o misiune militară în Afghanistan şi povesteşte că pritectilele şuierau şi cădeau zi de zi în subunitatea românească din Kandahar.
Alarma sună la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Argeş. În doar câteva secunde echipajul se adună în curtea unităţii, pregătit să plece la o urgenţă. Se urcă în ambulanţa SMURD fără să ştie care este destinaţia şi despre ce caz este vorba. Pe drum primesc toate informaţiile necesare şi odată ajunşi la faţa locului, reuşesc să salveze încă o viaţa. Printre membrii echipajului se numără şi Ionel Ciobanu, paramedic SMURD. Cariera sa militară a început cu mulţi ani în urmă, în 1991 când după terminarea liceului a urmat Şcoala Militară Auto “Basarab I”, la absolvirea acesteia fiind repartizat la o unitate de paraşutişti lângă Clinceni.
Subofiţerul piteştean a petrecut acolo opt ani după care s-a mutat la secţia de reparaţii din comuna Bradu şi o dată cu desfiinţarea acesteia, la o subunitate de pompieri care veghea supra siguranţei elicopterelor în zbor, iar de aici s-a mutat la Otopeni, tot la o unitate de elicoptere.
A urmat apoi o misiune de şase luni în Afghanistan, în Kandahar, unde militarul argeşean s-ar reîntoarce oricând cu drag, deşi zilnic erau aruncate proiectile asupra bazei militare de aici.
“Am fost un grup de cinci militari români într-o brigadă multinaţională.
Kandaharul este un aeroport transformat într-o bază militară. Noi făceam legătura între subunitatea românească şi comanda bazei respective.
În fiecare seară 2-3 proiectile cădeau în bază.Erau trimise aleator, folosind ţevi de irigaţie, de la 6-7 kilometri distanţă. Când se dădea alarma trebuia să te adăposteşti într-un buncăr. “, povesteşte paramedicul.
Ionel Ciobanu s-a întors în ţară impresionat de armata americană şi de sitemul lor militar. Cel mai mult a