Inflamarea apendicelui, parte a sistemului digestiv atrofiată odată cu evoluţia speciei umane, conduce la apendicită. Din cauza complicaţiilor, această afecţiune poate pune viaţa în pericol.
Apendicele se găseşte în prelungirea intestinului gros, mai exact a colonului şi, pentru foarte multă vreme, nu s-a ştiut care este rolul lui funcţional în organism. În cele din urmă s-a dovedit că, de fapt, apendicele este un „săculeţ" cu bacterii digestive „bune", aflate în condiţii normale şi în intestine.
La această concluzie au ajuns cercetătorii de la Universitatea „Duke" din Statele Unite. Potrivit teoriei medicilor americani, aceste bacterii „bune" pot fi folosite de corp atunci când anumite boli distrug flora intestinală. În astfel de cazuri, apendicele varsă bacteriile „bune" în intestine pentru a restabili echilibrul florei microbiene de aici.
Mai mult, alte cercetări au confirmat faptul că, la fetus, apendicele ajută la formarea de imunoglobuline, substanţe cu rol de protecţie împotriva unor boli, iar după vârsta de doi ani devine parte a sistemului imunitar al organismului, funcţionând ca un organ limfoid cu rol în maturizarea limfocitelor B şi în producerea anticorpilor imunoglobulinei A.
Infecţiile cresc riscul
Studiile arată că atunci când există o infecţie în corp, şi apendicele se inflamează. Totuşi, inflamaţia nu este atât de puternică încât să creeze probleme de sănătate. Dar, în unele cazuri, inflamarea apendicelui din cauza unei infecţii existente undeva în corp poate bloca ieşirea dinspre apendice înspre intestinul gros. Şi infecţiile gastrointestinale pot avea acelaşi efect. Acestea pot fi produse de bacterii,virusuri, fungi sau de paraziţi şi cele mai multe dintre ele dispar în câteva zile, uneori chiar fără tratament.
În multe situaţii, inflamaţia apendicelui apare atunci când comunicarea dintre a