ON-LINE
Editura Eagle Publishing House şi Societatea Română de Science Fiction şi Fantasy au demarat un proiect deosebit de ambiţios, colecţia „Seniorii Imaginaţiei“, o integrală a literaturii F&SF româneşti pînă la sfîrşitul secolului al XX-lea. Stăm de vorbă despre acest proiect cu Mugur Cornilă, directorul editurii, iniţiatorul acestui proiect.
Cum ai ajuns la ideea integralei? Chiar va fi o integrală, veţi tipări tot ce-a apărut sau veţi face o selecţie mai largă?
Ideea zăcea de mai multă vreme şi s-a coagulat la sfîrşitul anului trecut, cînd căutam soluţii pentru editura virtuală. Un concept despre care ar fi trebuit să se vorbească mai mult şi sper să se vorbească la un moment dat, deşi destui prieteni mi-au spus că, pe cît este de frumos, pe atît este de utopic în societatea în care trăim. Dar eu nu mi-am pierdut speranţa. Şi mi-am pus atunci întrebarea: ce pare la fel de utopic şi, totuşi, s-ar putea realiza mult mai rapid? Cam aşa am ajuns la Integrală. Iar entuziasmul, sprijinul, ideile complementare şi soluţiile cu care au venit Marian Truţă, Cristian Homeucă, Mihaela Sipoş, Gabi Vâlsan şi ceilalţi colegi din S.R.S.F.F. şi Eagle au încins şi mai tare entuziasmul. Cu toţii au muncit pe brînci. De asemenea, trebuie să îţi mărturisesc că m-a ajutat foarte mult şi entuziasmul scriitorilor cu care am început colaborarea. Toţi, dar absolut toţi au considerat că merită, atît din punctul lor de vedere, cît şi din perspectiva SF-ului românesc, să participe la proiect şi că pot avea încredere în echipa mea. În ceea ce priveşte selecţia, sînt titluri care pot fi de interes pentru cititori, dar şi pentru cei care studiază fenomenul literar. Dacă, la un moment dat, a apărut o carte slabă (şi în anii ’50-’60 sînt destule cărţi teziste, ideologice etc.), nu înseamnă că ea nu are valoare istorică pentru fenomen. Vom vedea.
D