O delegaţie română din domeniul nuclear a discutat cu omologii din SUA această posibilitate
O delegaţie de oficiali români s-a întors de curând din Statele Unite ale Americii (SUA) după un program de 10 zile care a inclus vizitarea unor organizaţii şi companii importante din industria energiei nucleare americane. Delegaţia a raportat rezultate favorabile în ceea ce priveşte colaborarea dintre cele două ţări în această industrie.
România va avea nevoie de noi capacităţi nucleare pentru a-şi îndeplini obligaţiile asumate în ceea ce priveşte reducerea emisiilor de carbon, precum şi pentru a-şi asigura independenţa energetică. Întrucât reactoarele CANDU instalate la Cernavodă nu mai reprezintă o opţiune după finalizarea unităţilor 3 şi 4, România trebuie să ia în considerare tehnologia reactoarelor cu apă uşoară pentru a-şi îndeplini obiectivele energetice. "Westinghouse AP1000 şi GE ABWR sunt tehnologii viabile, iar România le va evalua la momentul lansării licitaţiei pentru construcţia noilor reactoare nucleare", a declarat, la finalul vizitei, Alexandru Săndulescu, director general în cadrul Ministerului Economiei.
Din delegaţia condusă de Alexandru Săndulescu au făcut parte oficiali de rang înalt de la Ministerul de Afaceri Externe, Agenţia Nucleară şi pentru Deşeuri Radioactive, Nuclearelectrica, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) şi Centrul de Inginerie şi Tehnologie pentru Obiective Nucleare (CITON).
În Washington D.C., delegaţia română s-a întâlnit cu omologi din cadrul unor organizaţii-cheie, precum Departamentul de Energie, Departamentul de Comerţ, Comisia de Control a Activităţii Nucleare (NRC) şi Administraţia Naţională pentru Siguranţa Activităţii Nucleare (NNSA). Agenda de lucru a cuprins şi întâlniri cu asociaţii din cadrul industriei: Institutul pentru Energie Nucleară, Institutu