Premierul rus a declarat ca zona arctica trebuie sa ramana "libera", in conditiile in care atat tara sa, cat si alte state nordice "vaneaza" zacamintele de hidrocarburi aflate in subsolul oceanului nordic.
"Suntem de parere ca Arctica trebuie sa ramana o zona a pacii si cooperarii", a declarat Vladimir Putin cu ocazia unui forum in Moscova, potrivit spacedaily .
"Am auzit tot felul de predictii despre o viitoare lupta pentru zona arctica, insa toate aceste scenarii sunt fantasmagorice si nu au baza reala", a completat oficialul rus, un mare iubitor de natura.
Alexander Bedritsky, consilier al Kremlinului, este de parere ca 25% din resursele energetice neexploatate de hidrocarburi se gasesc in subsolul Polului Nord.
Canada, Danemarca, Norvegia, Rusia si SUA isi disputa "jurisdictia" asupra resurselor naturale si a rutelor maritime din zona Polului Nord, deoarece savantii climatologi au estimat ca in 2030 gheata nu va mai acoperi Oceanul Arctic.
Exista pareri conform carora influenta geopolitica a Danemarcei in zona s-a diminuat in conditiile in care Groenlanda (care a apartinut guvernamental de aceasta tara), in 2008, a transferat suveranitatea autoritatilor locale.
"Niciun proiect industrial nu va debuta in Rusia Arctica fara sa urmeze reguli stricte cu privire la protectia mediului. Aceasta este pozitia oficiala a Federatiei Ruse", conchide Putin.
Principala chestiune de geopolitica este suveranitatea asupra culmii muntoase submarine Lomonosov, care leaga Groenlanda de Rusia si din acest considerent geografic, aceasta tara emite pretentii teritoriale in apele internationale atlantice.
In acelasi timp, ministrul de externe canadian este convins ca tara sa va castiga suveranitatea acestei zone disputate din Atlanticul de Nord.
Cinci state arctice isi pregatesc d