Un proiect legislativ dezbătut în Parlament prevede ca tratamentul în cazul comelor alcoolice să nu mai fie decontat de Casa de Asigurări de Sănătate.
La Spitalul Judeţean Braşov ajung, lunar, aproximativ 200 de pacienţi, în comă alcoolică. Indiferent dacă sunt asiguraţi sau nu, aceştia sunt trataţi în Unitatea de Primire Urgenţe, iar Casa de Asigurări de Sănătate decontează cheltuielile.
Un proiect legislative, aflat în discuţii în Parlament prevede ca pacienţii care au băut prea mult să fie trataţi de acum înainte contracost. Propunerea are ca scop reducerea cheltuielilor în spitalele de stat. Proiectul este privit cu ochi buni de medici, însă ridică şi o serie de întrebări în legătură cu bolnavii care suferă de afecţiuni provocate de consumul de alcool.
„Ideea este bună, însă trebuie privită cu atenţie. Dacă va exista o astfel de lege, va trebui să existe reglementări foarte clare. Consumul de alcool poate determina afecţiuni grave, cum ar fi pancreatita sau ciroza. În aceste cazuri este necesară internarea şi tratamentul, care nu cred că pot fi imputate pacientului. Ar fi ca şi cum îi impuţi fumătorului cheltuiala tratamentului dacă acesta este diagnosticat cu cancer la plămâni", este de părere Marius Neculoiu, directorul Spitalului Judeţean Braşov.
Cheltuieli mari
De la caz la caz, spitalele cheltuie cu pacienţii aflaţi în comă alcoolică între 150 şi 300 de lei, în funcţie de analizele de care au nevoie în urgenţă.
Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!
Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos: