Stuxnet, unul dintre cei mai periculoşi viruşi din lume a fost creat de o echipă de infractori cibernetici cu vaste cunoştinţe ale tehnologiei şi cu sprijinul oficialităţilor unui stat, au declarat oficialii Kaspersky Lab. Sursa: Northfoto
"Acest program periculos nu a fost creat pentru a fura bani, a trimite mesaje spam sau a fura date personale, ci pentru a sabota întreprinderi de producţie, pentru a distruge sisteme industriale. Constat că acesta este începutul unei noi ere. Anii ’90 au fost marcaţi de vandalism cibernetic, anii 2000 au însemnat deceniul infracţionalităţii cibernetice, iar acum ne apropiem de terorism şi războaie cibernetice", spune şeful Kaspersky Lab.
Stuxnet ţinteşte anumite sisteme
Viermele încearcă accesarea şi reprogramarea de sisteme industriale de control,
ţintind anumite sisteme de tip SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition – utilizate pentru monitorizarea şi administrarea infrastructurii şi proceselor de producţie) produse de compania Siemens, şi anume Simatic WinCC. Sisteme similare sunt folosite la scară largă pe platformele petroliere, centrale electrice, platforme largi de comunicare, în aeroporturi, pe vapoare şi chiar în armată.
Kaspersky Lab, care au analizat viermele, susţine că scopul principal al lui Stuxnet nu era spionajul sistemelor infectate, ci acela de a iniţia o acţiune de sabotaj. Toate aceste indicii arată că dezvoltarea viermelui Stuxnet a fost susţinută de oficialităţile unui stat, care dispune de informaţii puternice şi valoroase.