Statul asiatic Myanmar continua sa tina incarcerati peste 2.200 de prizonieri politici care au avut legatura cu protestele pasnice din septembrie 2007.
Toti acestia au manifestat impotriva cresterii accelerate a preturilor combustibililor si a produselor.
Amnesty International atrage atentia ca soarta acestor prizonieri a fost data uitarii de comunitatea internationala, potrivit Amnesty International.
Majoritatea celor inca intemnitati au fost pedepsiti pentru manifestarea pasnica a nemultumirii si a libertatii de expresie.
Guvernul din Myanmar va desfasura primele alegeri dupa 20 de ani la data de 7 noiembrie 2010. Legea electorala prevede in mod expres ca fostii detinuti nu au voie sa-si exercite dreptul de vot.
Situatia politica din statul asiatic este tensionata, cele doua tabere care se infrunta sunt alcatuite din armata si partidul de guvernamant de pe o parte si minoritatile etnice inarmate, Liga Nationala pentru Democratie si cativa opozanti ai regimului de cealalta parte.
Perioada de incarcerare extrem de lunga a prizonierilor politici ramane o chestiune dramatica pentru politica interna a tarii.
Manifestarile din septembrie 2007, de la care se implinesc 3 ani, au fost cele mai ample de la aparitia democratiei, in 1988, iar mii de oameni, condusi de calugarii budisti, au cerut noi reforme economice si politice.
Marsul pasnic al protestatarilor a fost inabusit in sange de autoritati, cel putin 31 de oameni fiind ucisi, 74 inca disparuti si peste 2000 incarcerati si in prezent.
Reactia internationala nu a intarziat sa apara, insa vocea Natiunilor Unite si a Consiliului pentru Drepturile Omului nu s-au facut auzite.
Cu toate ca tara se pregateste pentru primele alegeri democratice in 20 de ani, represiunile politice nu au incetat.