In razboilul civil din Mexic ziaristi, fotoreporteri si multi comentatori din presa isi gasesc moartea din ce in ce mai des.
Anul acesta au fost asasinati 28 de membri ai presei, fapt, care, in sine, nu pare nimic deosebit in Mexic, dar face restul lumii sa priveasca meseria de ziarist ca fiind extrem de periculoasa.
Un anunt funebru din ziarul "El Diario" din Ciudad Juarez, in statul mexican Chihuahua, a atins un punct emotionant pentru mine, deoarece, cu ani in urma il cunoscusem pe Armando Rodriguez Carreon. Era mai tanar ca mine, cu vreo douazeci de ani si era extrem de erudit, avand cunostiinte din toate domeniile.
A fost secerat, recent, cu focuri de arme automate, de membrii unui cartel de traficanti de stupefiante, lasand un bilet langa cadavrul sau: "... por hacer demasiado muchas notas periodisticas en contra de nosotros" ("... pentru ca ai scris prea multe articole jurnalistice contra noastra").
Ziarul "El Diario" a publicat imediat, pe prima pagina, o scrisoare deschisa, adresata beligerantilor din acest conflict: "Ce aveti cu noi? Ce vreti de la noi? Lasati-ne in pace!"
Guvernul federal Mexican a emis de urgenta un comunicat prin care condamna atitudinea acestui ziar, ca si cum ar capitula in fata criminalilor. Mai mult, sugera, de asemenea ca acest ziar ar fi dispus sa "negocieze" cu cei care le omoara salariatii, punand o intrebare mai mult retorica: "Cine credeti voi ca e la putere? Noi, guvernul federal, sau criminalii?"
Adevarul e ca orasele din nord, in special Ciudad Juarez, sunt absolut la cheremul criminalilor. "Los federales" (Trupele federale) vin ziua si pleaca din oras pe la orele 20:00 dupa care banditii isi pot vedea de ale lor nestingheriti.
Comunitatea presei de pe continentele americane, de nord si de sud, se exprima clar, in condamnarea asasinarii prese