Veteranii hidroenergeticieni din ţară care au lucrat la şantierele hidrocentralei Stejaru şi la barajul de la Bicaz au venit astăzi în Neamţ pentru a participa la jubileul organizat de Hidroelectrica.
50 de ani de la pornirea hidrocentralei "Dimitrie Leonida" de la Stejaru
Soţii Mihălcescu şi Mengher s-au întâlnit dimineaţă la Piatra Neamţ şi au depănat amintiri despre oraş şi despre vremurile în care lucrau pe şantierele de la Stejaru şi Bicaz.
„Şi în urmă cu 50 de ani, Piatra Neamţ era unul din cele mai frumoase oraşe din Moldova. Când am ajuns la Bicaz aveam 25 de ani. Eram stagiar şi lucram ca inginer de schimb", îşi aminteşte vâlceanul Constantin Mengher. În perioada celor patru ani cât a muncit la şantierul de la barajul Bicaz a cunoscut-o pe soţia sa, Ana, de loc din comuna Taşca. „Eu lucram la laboratorul de betoane", povesteşte femeia care a revenit astăzi pe meleagurile din Neamţ.
Bucureşteanul Stelian Mihălcescu spune că în 1953 lucra ca tehnician la barajul de la acumularea Izvorul Muntelui. "Am lucrat timp de opt ani la barajul Bicaz. Acum am venit la invitaţia organizatorilor să marcăm acest jubileu şi să revedem aceste locuri. Deocamdată am rămas surprins de frumuseţea oraşului Piatra Neamţ. În urmă cu 50 de ani avea un singur hotel şi arăta ca un oraş provincial de munte", spune bucureşeteanul completat de Ortansa, soţia sa. "Cele mai frumoase blocuri din oraş erau cele construite de nemţi, cele din zona Gării".
„Aniversăm 50 de ani de la construcţia barajului şi 60 de ani de la începerea lucrărilor . Pentru acest moment am luat legătura cu toţi cei care mai sunt în viaţă şi au lucrat pe aceste şantiere" a declarat Constantin Romică Grigoriu, directorul Sucursalei Hidrocentrale Bistriţa Piatra-Neamţ.