Managerii medicali au cerut deblocarea a 310 posturi, dar au obţinut doar 36 de locuri pentru doctori şi asistente. La nivelul judeţului Vaslui, deficitul de cadre specializate este de 80%, iar serviciile medicale se desfăşoară anevoios.
Cea mai gravă situaţie este la Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SAJ) Vaslui.
Deşi s-a solicitat deblocarea a 13 posturi pentru medici şi alte 40 pentru asistenţi medicali şi ambulanţieri, Ministerul Sănătăţii a dat undă verde pentru angajarea doar a doi medici, a unui asistent şi a unui ambulanţier. „Este groaznic ce ni se întâmplă. Toată lumea face ore suplimentare, pe care nu avem cu ce să le plătim. Medicii nici libere nu-şi pot lua pentru că sunt prea puţini“, a spus Ana Maria Ungureanu, directorul medical al SAJ Vaslui.
Şeful secţiei UPU, solicitat să lucreze în Franţa
Secţiile UPU din judeţ, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) şi Spitalul „Elena Beldiman“ din Bârlad funcţionează la cota de avarie. Ar fi necesare 62 de noi angajări, dar ministerul nu dă voie decât pentru cinci posturi de medici, cinci posturi de asistenţi medicali şi cinci posturi pentru alte categorii de personal. În plus, şeful secţiei UPU din Bârlad şi-a manifestat dorinţa de a pleca în străinătate.
„Nu ne-a anunţat oficial care-i sunt intenţiile, dar am înţeles că a primit o ofertă de muncă de la un spital din Franţa. Ar fi o pierdere majoră, ţinând cont că la UPU erau doar trei medici“, ne-a declarat Gabriela Daniş, directorul medical al spitalului bârlădean.
O situaţie grea este şi la Vaslui. „În acest moment suntem doar patru medici, iar schema de personal este de zece medici. Practic, numărul posturilor deblocate pentru întreg spitalul este infim, dacă e să facem un raport cerere-ofertă“, ne-a spus Carmena Piseru, şeful secţiei UPU a Spitalului Judeţean de Urgenţă.
„Vom fac