Edilii târg-mureşeni renunţă la administrarea unei părţi din sistemul de încălzire centralizată în favoarea unei companii private. Ar putea fi reţeta salvatoare pentru o afacere ce merge în pierdere de decenii. Firma maghiară RFV a câştigat licitaţia pentru concesionarea parţială a sistemului de termoficare din Târgu Mureş. „Compania va plăti o redevenţă iniţială de două milioane de euro, bani ce vor fi folosiţi pentru deblocarea situaţiei datoriilor Energomur
Edilii târg-mureşeni renunţă la administrarea unei părţi din sistemul de încălzire centralizată în favoarea unei companii private. Ar putea fi reţeta salvatoare pentru o afacere ce merge în pierdere de decenii.
Firma maghiară RFV a câştigat licitaţia pentru concesionarea parţială a sistemului de termoficare din Târgu Mureş. „Compania va plăti o redevenţă iniţială de două milioane de euro, bani ce vor fi folosiţi pentru deblocarea situaţiei datoriilor Energomur (actualul operator al sistemului – n.red.) către E.On Gaz“, a arătat viceprimarul oraşului, Claudiu Maior. RFV va mai trebui să investească 19 milioane de euro în infrastructura de termoficare în următorii 15 ani, având posibilitatea ca, la finalul contractului, acesta să fie prelungit pe încă zece ani, în schimbul unei noi redevenţe de două milioane de euro.
Şi alţi edili au anunţat, ca ultimă speranţă pentru sistemele învechite, ineficiente şi înglodate în datorii, varianta concesionării. La Piteşti, de exemplu, se vorbea despre asta prin 2008-2009, dar ideea a fost, între timp, abandonată. Primăria din Câmpulung Moldovenesc spera să organizeze o licitaţie în acest sens până la venirea iernii – încă nu s-a concretizat nimic. Şi la Târgovişte se dorea, anul trecut, găsirea unui investitor privat. Acesta nu a apărut, deocamdată.
Poveste de succes la Ploieşti
Singurul caz de succes pare a fi cel din Ploieşti, unde francezii