In urma cu 10.000 de ani, oamenii descopereau un produs care avea sa le schimbe viata. Vinul exista deja de ceva vreme, iar dupa ce a fost lasat sa se oxideze s-a nascut otetul.
Babilonienii il foloseau ca si conservant, la fel si grecii sau romanii, in timp ce altii, precum chinezii, credeau ca este un tonic ce le da putere si vitalitate, cu puteri tamaduitoare.
Ingredientul magic din otet este acidul acetic, conform care2. Otetul se produce pentru comert inca de acum 2.500 de ani, fiind unul dintre cele mai vechi produse folosite de om. Exista mai multe feluri de otet, insa cel alb este de departe cel mai versatil si mai folositor dintre toate.
Daca incerci sa eviti produsele chimice si toxice sau sa economisesti bani, otetul este o alegere buna. Mai ales ca este relativ ieftin si nu da alergii asa cum fac alte produse.
In bucatarie
In afara de salata, otetul mai poate fi folosit cand fierbi oua, mai ales daca vreunul dintre acestea a crapat, pentru ca albusul sa nu iasa afara.
Daca legumele tale nu mai arata atat de bine, cufunda-le in putina apa rece cu otet si vei vedea cum se invioreaza.
Atunci cand gatesti legume din familia cruciferelor (broccoli, conopida), poti adauga putin otet in apa pentru un gust mai bun si pentru a nu te alege cu gaze. Poti proceda la fel si in cazul in care gatesti fasolea.
In casa, la curatenie
Otetul te poate ajuta intr-o varietate de activitati, din moment ce acidul actioneaza ca un dezinfectant si neutralizeaza mirosurile.
Daca vrei sa cureti galeata de gunoi sau orice alt loc de depozitare a gunoiului, amesteca in parti egale otat si bicarbonat de sodiu si clateste cu apa calda.
Un bol de apa si otet, fiert in cuptorul cu microunde, te va ajuta sa cureti mai usor depunerile din interiorul cuptorului si