Preşedintele american, Barack Obama are vineri, 24 septembrie, la New York, în marginea Adunării Generale a ONU, o întâlnire cu liderii ASEAN, asociaţia naţiunilor din sud-estul asiatic. Discuţiile se concentrează pe viitorul relaţiilor dintre SUA şi ţările ASEAN. Cu alte cuvinte, acest summit va permite liderului american să-şi întărească influenţa într-o regiune foarte dinamică.
Preşedintele american, Barack Obama are vineri, 24 septembrie, la New York, în marginea Adunării Generale a ONU, o întâlnire cu liderii ASEAN, asociaţia naţiunilor din sud-estul asiatic.
Discuţiile se concentrează pe viitorul relaţiilor dintre SUA şi ţările ASEAN. Cu alte cuvinte, acest summit va permite liderului american să-şi întărească influenţa într-o regiune foarte dinamică.
Nu trebuie uitat că ASEAN reuneşte ţări importante precum Indonezia, Filipine sau Singapore, dar si Cambogia, Birmania, Vietnamul, Laosul, Malaezia, Bruneiul şi Thailanda. Tot atâtea ţări care apreciază relaţiile cu americanii, dar se tem şi de ambiţiile teritoriale ale Chinei.
Cel putin patru state din ASEAN au probleme de suveranitate teritorială cu marele gigant asiatic. Gigant ca populaţie, dar şi ca actor economic cu care, pe de altă parte, fac afaceri şi ei şi americanii şi cu care nimeni nu doreşte să se certe prea tare.
Cu siguranţă că această poziţie inconfortabilă a statelor ASEAN va fi abordată cu preşedintele Barack Obama, dar există limite impuse acestui dialog. Ele au fost enunţate chiar de şeful diplomaţiei chineze. "Suntem complet opuşi ca o ţară care n-are nimic de a face cu regiunea să se amestece în divergenţele noastre", a precizat oficialul de la Beijing.
Chinezii caută în mod tradiţional să-şi rezolve conflictele prin negocieri bilaterale şi refuză "internaţionalizarea" lor. E şi motivul pentru care liderii comunişti au primit în luna iulie cu răceală propun