După o nouă zi de grevă şi manifestaţii de joi, 23 septembrie, împoriva proiectului de reformă a pensiilor, sindicatele şi Guvernul încearcă vineri să tragă învăţămintele acestei mobilizări. Se anunţă deja o bătălie între cele două tabere, pe tema cifrelor de participanţi. Sindicatele anunţă trei milioane de protestatari, Guvernul nici măcar un milion.
După o nouă zi de grevă şi manifestaţii de joi, 23 septembrie, împoriva proiectului de reformă a pensiilor, sindicatele şi Guvernul încearcă vineri să tragă învăţămintele acestei mobilizări. Se anunţă deja o bătălie între cele două tabere, pe tema cifrelor de participanţi.
Sindicatele anunţă trei milioane de protestatari, Guvernul nici măcar un milion. A început aşadar războiul cifrelor. El fusese deja anticipat în cursul zilei, când palatul prezidenţial estima că numărul de grevişti şi de manifestanţi este "în scădere sensibilă", faţă de precedenta mişcare de protest, din 7 septembrie, "semn că francezii poate aderă mai numeroşi la reformă", spunea Nicolas Sarkozy.
În cursul serii, administraţiile din ministere îi dădeau dreptate, minimalizând şi ele mobilizarea, prin procente scăzute de grevişti.
În tabăra adversă, însă, succesul mobilizării de joi este incontestabil : "pariul a fost câştigat", spun liderii sindicali, care se reunesc vineri, pentru a decide ce vor face de acum încolo.
Şi aici, lucrurile s-ar putea complica, ar putea pune la încercare unitatea sindicală de până acum. În timp ce sindicatele zise mai reformiste cheamă Guvernul la noi negocieri şi amenajări ale proiectului de lege, alte sindicate mai radicale cer pur şi simplu abandonarea textului iniţial, care prevede modificarea vârstei minime de pensionare de la 60 la 62 de ani. Un prag pe care Guvernul şi preşedintele Nicolas Sarkozy sunt decişi să-l păstreze cu orice preţ.
Meciul Putere - sindicate nu este însă ter