Boală rară, cu impact emoţional uriaş, cancerul copilului depinde în mică măsură de obiceiurile de viaţă şi de factorii de mediu. Există tipuri de cancer specifice copilului, iar majoritatea se tratează cu succes, dacă sunt depistate la timp.
Aproximativ 200.000 de copii se îmbolnăvesc anual de cancer la nivel mondial. 500 dintre aceştia sunt din România. Lor li se adaugă bolnavii cu vârste între 0 şi 19 ani aflaţi în tratament sau a căror afecţiune a recidivat.
Mai citeşte şi:
Din ce cauze apare cancerul esofagian
EXCLUSIV ONLINE Cum a reuşit Monica Tatoiu să vindece cancerul cu miere
Astfel, oncopediatrii estimează că există 5.000 de copii în toată ţara care suferă de o afecţiune malignă. Pentru că este o boală atât de rară, un medic de familie poate întâlni în activitatea de o viaţă doar câteva cazuri de cancer la copil. Atunci când apar semne şi simptome de alarmă, este însă esenţial ca medicul şi părinţii să nu le ignore.
Leucemiile, frecvente
Dacă la adult predomină cancerele de sân, pulmonar, de colon şi de col uterin, oncopediatrii se confruntă cu alte tipuri de tumori maligne. Cele mai frecvente cancere la copii sunt leucemiile şi limfoamele. Acestea reprezintă 35-40% din totalul cancerelor copilului şi doar 7% din cele ale adultului.
Blastoamele, specifice
Leucemiile sunt urmate în clasament de tumorile cerebrale (20% din tumorile copilului şi 1,6% din cele ale adultului) şi de cancerele specifice vârstei mici: neuroblastomul, nefroblastomul şi retinoblastomul.
Acestea se întâlnesc extrem de rar la adulţi (sub 1% din totalul patologiei maligne a adultului), motivul fiind acela că se dezvoltă din celule tinere, imature, precursoare ale ţesutului conjunctiv sau nervos. Mai rar, cancerul la copii se poate localiza la nivelul oaselor (osteosarcoame), al ţesuturilor moi sau