LECŢIA DE ECOLOGIE Peste 100.000 de portughezi au ieşit pe 20 martie la curăţenie în cadrul campaniei „Let’s Do It, Portugal!”. Au adunat peste 70.000 de tone de gunoi şi au demonstrat autorităţilor centrale, neîncrezăoare, cât de robust este proiectul.
În 2009, trei entuziaşti ai excursiilor la munte au văzut pe youtube clipul despre curăţenia din Estonia şi şi-au pus întrebarea de ce nu ar face şi ei asta, explică Francisco Moura, unul dintre coordonatorii campaniei. „Se săturaseră de gunoiul din păduri şi mulţi se întrebau ce poate fi făcut”. De la idee, primul pas a fost testarea ei, timp de o lună, pe reţelele sociale. Răspunsul a fos copleşitor: 50.000 de oameni au aderat la campanie, îşi aminteşte portughezul.
Peste aproape nouă luni ideea a fost pusă în practică, într-o zi ploioasă şi mohorâtă. Dar până ce visul voluntarilor a devenit realitate, a urmat o luptă continuă cu autorităţile, mai ales cu cele centrale, care priveau proiectul cu reticenţă.
Noroc cu descentralizarea din Portugalia, împărţită în 308 municipalităţi. „Autorităţile locale ne-au ajutat cu maşini cu care să ridicăm gunoiul. Mai greu a fost la nivel central unde a durat mai mult să îi convingem, mai ales din cauza lipsei de încredere”.
Până la urmă guvernul a înţeles şi a dat o lege, prin care li se permitea portughezilor ca, pe 20 martie, să transporte gunoi cu maşinile lor, activitate pentru care ar fi luat amenzi în orice altă zi.
Un alt preşedinte exemplu
La fel ca în Letonia, unde preşedintele iese anual la curăţenie, şeful de stat portughez şi-a declarat sprijinul pentru campanie şi, împreună cu familia, a adunat gunoaie din arealele naturale.
Curăţenia s-a făcut fără niciun ban, asta înseamnă că echipa de coordonare nu a primit bani nici de la guvern, nici de la sponsori şi nici de la voluntari. „Totul s-a făcut pe bază de voluntariat”, spune