Leul s-a apreciat vineri, in ciuda protestelor sindicale si a deteriorarii perceptiei Romaniei. BNR a afişat vineri un curs de referinţă de 4,24 lei/euro, fata de cursul afisat joi, de 4,26 lei/euro. Pentru dolarul american, BNR a afişat un curs de referinţă 3,1644 lei/dolar, de asemenea mai mic faţă de nivelul de 3,1990 lei/dolar din şedinţa precedentă. Leul a evoluat insa in linie cu tendinta regionala de apreciere care a inclus atat zlotul cat si forintul. "Board-ul FMI urmeaza sa discute astazi eliberarea urmatoarei transe a acordului de finantare a Romaniei. Un rezultat pozitiv pare probabil dar aceasta ar putea avea, in cel mai bun caz, un impact marginal pozitiv asupra leului avand in vedere incertitudinea interna si intelegerea noastra a apetitului pentru risc la nivel international", spun economistii bancilor comerciale.
Declaratiile sceptice ale lui Lucian Croitoru "domolesc" optimismul relativ al pieteiPotrivit acestora, declaratiile facute ieri de consilierul Guvernatorului Isarescu, cum ca ajustarea fiscala programata pentru urmatorii doi ani este extrem de dificila, ajustarea fiind bazata pe cresterea PIB care nu crede ca se va produce, ar putea duce la deteriorarea asteptarilor. "In trecut, asteptarile bancii centrale s-au dovedit importante pentru perspectivele pietei iar aceste cuvinte dure ar putea duce la deteriorarea asteptarilor relativ optimiste din prezent", explica economistul ING Vlad Muscalu.
Sterilizarea banilor de la CE ar contribui la aprecierea leului, inasprind conditiile financiare O noua perioada de constituire a rezervelor a inceput si, in pofida tiparului obisnuit, ratele de dobanda au inregistrat si ele evolutii importante. "Intr-adevar, ratele de dobanda pe termen scurt au crescut de la 2,25% la 4% probabil datorita platilor lunare catre bugetul statului. Evolutia ratelor pentru scadente mai lungi a fost insa mai spec