Curtea Constiuţională a României va respinge, probabil, Legea pensiilor, potrivit agenţiei britanice Reuters, ceea ce ar putea obliga Executivul de la Bucureşti să mărescă din nou taxele.
Într-o analiză a situaţiei politice şi economice din România, agenţia Reuters susţine că este foarte probabil ca magistraţii de la Curtea Constituţională să respingă Legea pensiilor, asupra căreia planează suspiciuni de fraudă la votul de adoptare. Experţii citaţi de Reuters consideră că Executivul va fi obligat în acestă situaţie să crească din nou taxele pentru a putea respecta acordul cu FMI.
Reuters aminteşte şi structura politică a CCR: patru dintre judecători fiind numiţi de opoziţie şi patru consideraţi apropiaţi ai PDL. Votul pe Legea pensiilor ar depinde de votul judecătorului Valentin-Zoltan Puskas, fost membru UDMR - formaţiune aflată la guvernare, alături de PDL-ul lui Emil Boc.
În urmă cu trei luni propunerea Executivului de reducere a pensiilor cu 15% a fost declarată neconstituţională de către Curtea Constituţională, ceea ce a determinat creşterea TVA de la 19% la 24%, devalorizarea leului faţă de moneda europeană şi o reticenţă mai mare a oamenilor de afaceri de a investi.
PNL şi PSD au contestat la Curtea Constituţională Legea pensiilor. Magistraţii vor lua în discuţie, în 29 septembrie, sesizarea liberalilor.
În sesizarea pe care a depus-o la Curtea Constituţională, PNL susţine că în adoptarea Legii pensiilor nu au fost respectate procedurile, iar actul normativ încalcă principiul neretroactivităţii legii, dreptul de proprietate, dreptul la trai decent şi la pensie, acte internaţionale în materia drepturilor omului, dreptul fundamental de alegere a profesiei şi a meseriei sau ocupaţiei, jurisprudenţa Curţii Constituţionale. Un alte aspect reclamat de PNL este aplicarea greşită a art. 16 din Constituţie la egalizarea vârstei