Inginerul Cristinel Pop a devenit pasionat de navomodelism de la 10 ani, iar cu timpul a reuşit să transforme hobby-ul în profesie. Din 1981 îi învaţă pe copiii din Zalău să facă navomodele, adevărate opere de artă construite cu migală în sute de ore de muncă.
La 10 ani, părinţii l-au dus la Palatul Copiilor, pe atunci Casa Pionerilor, la cercul de pictură. Într-o pauză a intrat într-o sală alăturată, unde se făcea navomodelism şi spune că de atunci n-a mai plecat de acolo. Îşi aminteşte şi acum primul concurs la care a participat, la Dej, în 1971, pe un vânt care-i zgâlţâia puternic nava. Trei ani mai târziu, a devenit campion naţional, iar la numai 16 ani, elev fiind, a devenit instructor de modelism.
Mai mult decât navomodelism
Munca pe şantier l-a ţinut o vreme departe de modelism, dar din 1981 s-a întors la Palatul Copiilor, ca profesor, iar de atunci mii de copii din Zalău au învăţat de la el să construiască navomodele, unele dintre ele fiind premiate la concursurile de profil.
Cristinel Pop spune că nu premiile contează, ci recunoştinţa elevilor pe care-i îndrumă. „Am avut foşti elevi care au venit la mine în atelier cu propriii copii, pentru a-i iniţia şi pe ei în tainele navomodelismului. Până la urmă, munca noastră este una mult mai complexă. Nu doar piesele finite sunt importante, ci şi faptul că educăm, practic, răbdarea copiilor. Pentru anumite navomodele se lucrează şi trei ani la rând. Mai mult, elevii capătă şi noţiuni de matematică, fizică, istorie şi geografie atunci când încearcă să realizeze o copie a vreunei ambarcaţiuni celebre”, explică Pop.
„Important e să ajungă la Palatul Copiilor”
În momentul de faţă, Cristinel predă navomodelism la 130 de copii de la şcolile din Zalău şi spune că elevii sunt extrem de mulţumiţi atunci când reuşesc să construiască o ambarcaţiune pe care o pot