Ropote de aplauze ritmate, ovaţii ce păreau a fi nesfâr-site, scandări neîntrerupte ale numelui ţării noastre, ale numelui formaţiei corale bucurestene „Sound", al dirijorului Voicu Popescu, tricolorul larg desfăsurat peste capetele a sute de persoane al căror entusiasm părea a nu avea margini... Tinerii vocalisti români au câstigat marele trofeu!
Nu, nu este vorba de o ficţiune! A fost momentul final al festivităţilor ce au încheiat recenta ediţie a „Festivalului Coral de la Ohrid", o suită de concerte ce a inclus şi marea competiţie a grupurilor corale de tot felul, formaţii sosite în Macedonia din cele mai diferite colţuri ale continentului european. A fost prezentă o mare varietate a formaţiilor: coruri de copii, corale de tineret, formaţii corale ale vocilor mature, coruri de amatori, de profesionişti, de muzică tradiţională, de muzică religioasă, coruri mixte, de voci feminine, de voci bărbăteşti.
Pentru cei care n-au fost de faţă este greu de imaginat atmosfera electrizantă din acea dimineaţă a sfârşitului de august când, în marea sală de spectacole a hotelului „Inex Gorica" de pe malul lacului Ohrid, au fost anunţaţi câştigătorii concursului. In urma unei prelungite defilări a formaţiilor, în urma înmânării distincţiilor - multe dintre aceste diplome de generoasă încurajare, spre final, aproape ne pierduserăm speranţa că vreuna dintre formaţiile sosite din România va urca pe podiumul marilor câştigători. Au primit diplome până şi cei trei membri ai juriului, distinse personalităţi ale vieţii muzicale din Macedonia, Slovenia, Bulgaria. O aşteptare prelungită şi motivaţia acordării distincţiei supreme a devenit publică prin vocea preşedintelui juriului, macedoneanul Zapro Zaprov; trofeul a fost acordat în unanimitate formaţiei „Sound", dirijorului Voicu Popescu, pentru „talent, profesionalism, pentru abordarea intelectuală" a muzi