Încurcarea planurilor de suspendare a preşedintelui de către parlament, prin plasarea deciziei finale la Curtea Constituţională, i se datorează, paradoxal, unui PSD-ist, apropiat al lui Victor Ponta. Este vorba de senatorul social-democrat Dan Şova, cel care a propus modificarea legii Curţii Constituţionale în sensul validării sau respingerii definitive de către judecători a unei hotărâri a parlamentului, fie că este vorba de Senat, Camera Deputaţilor sau ambele Camere reunite. Sursa: Agerpres
Or, suspendarea preşedintelui trebuie să urmeze, din punct de vedere constituţional, acest traseu.
Socoteala dinantea schimbării de gardă la Curte
Modificarea a fost făcută la o lege propusă de o un grup de senatori PDL şi aprobată în sesiunea extraordinară din luna august, la cererea preşedintelui Traian Băsescu, aşa cum a arătat ieri EVZ. Amendamentul fusese însă depus, discutat şi aprobat în unanimitate în Comisia juridică a Senatului, Camera care a avut ultimul cuvânt pe acest proiect de lege, pe 20 aprilie 2010, potrivit raportului Comisiei.
La acea vreme, opoziţia avea majoritate la Curtea Constituţională şi toate semnalele că această situaţie se va păstra după 7 iunie, momentul schimbării de gardă. În ultimul moment, după strângerea rândurilor în coaliţie, PDL a reuşit însă să o impună pe judecătoarea Iulia Motoc ca propunere din partea Senatului şi pe Mircea Minea din partea Camerei Deputaţilor, răsturnând majoritatea în favoarea reprezentanţilor puterii.
Dacă în calculele iniţiale o tentativă de suspendare l-ar fi dus pe Băsescu, ca şi în 2007, direct la referendumul pentru demitere, în această nouă situaţie demersul are şanse aproape nule. În acest moment legea se află la promulgare, fiind însă prea puţin probabil ca Băsescu să o respingă.
Şova: „Atunci m-am gândit la revocarea lui Geoană”
Senatorul Dan Şova a explicat astăzi pentru