Introducerea a patru trepte de impozitare a veniturilor, de 0%, 15%, 25% şi 40%, reprezintă principala măsură de reformă fiscală avută în vedere de PSD prin proiectul programului economic care urmează să fie aprobat la Congresul de pe 16 octombrie ca alternativă politică.
Veniturile de până la 1.000 de lei ar fi taxate cu cotă 0, pentru tranşa 1.000 - 2.000 de lei cota va fi de 15%, 25% pentru tranşa 2.000 - 4.000 de lei, respectiv 40% pentru veniturile de peste 4.000 de lei.
Dacă ar ajunge la putere, social-democraţii ar combina impozitarea diferenţiată a veniturilor cu o schemă de deductibilităţi care să încurajeze în principal cotizarea la sistemele private de asigurări de sănatate şi de pensii. De asemenea, creşterea cheltuielilor cu salariile ar urma să fie compensată din punctul de vedere al antreprenorilor printr-o reducere a cotei de impozit pe profit la un nivel încă nedefinitivat.
Potrivit unor surse politice, la elaborarea programului economic al PSD au contribuit Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR şi fost ministru de finanţe şi Constantin Niţă, vicepreşedinte al partidului.
La capitolul impozitare proiectul PSD se ciocneşte frontal cu opţiunea PNL, al doilea important partid de opoziţie, care ar merge mai departe pe sistemul cotei unice, ba chiar ar reduce această cotă de la 16% la 10% pe o perioadă nespecificată.
Programul liberal de guvernare, aprobat de conducerea PNL în această săptămână, prezintă o viziune total opusă celei a PSD - un lucru important atâta vreme cât o colaborare într-o viitoare guvernare, între cele două partide, a fost în repetate rânduri invocată.
De fapt, ceea ce acuză PNL şi ar vrea să corecteze prin programul adoptat este tocmai "statul social" (asistenţial) pe care liberalii susţin că îl promovează PDL, iar PSD ar vrea să-l întărească. De fapt, numărul asis