Specialistul american în economie şi în drepturile omului, Tom G. Palmer (foto),sfătuieşte România să nu urmeze indicaţiile lui Obama şi Bush cu privire la îndatorarea pentru încurajarea consumului.
El consideră că germanii dau o „lecţie-cheie" de ieşire din criză: ei taie cheltuielile publice excesive, au introdus reguli bancare sănătoase, dar mai ales au încurajat oamenii să economisească şi nu să se bazeze pe diferite subvenţii de la stat.
SUA, strategie greşită
La capitolul „aşa nu", Palmer a dat exemplul SUA. „Nu ascultaţi cererile administraţiei Obama de a cheltui şi de a consuma mai mult. Este prostesc. Acum e timpul pentru a fi mai raţionali, adică să cheltuim mai puţin şi să economisim mai mult. Deci nu ascultaţi de sfatul care vine de la Casa Albă!", a declarat Tom G. Palmer pentru „Adevărul".
„Din păcate, atât administraţia Bush, cât şi cea Obama spun că soluţia în cazul în care suntem în datorii este să ne împrumutăm mai mult. Dar acesta este motivul pentru care am intrat în criză. Ceea ce se face acum este crearea premiselor unei noi crize. E ca şi cum toată lumea a fost la o petrecere, a băut prea mult, iar dimineaţa, ca să scape de mahmureală, «doctorul» Bush şi «doctorul» Obama spun: «Mai ia o sticlă de votcă». Nu e o soluţie pe termen lung", a adăugat specialistul american, aflat la Cluj pentru a susţine o conferinţă organizată de Centrul Independent pentru Studii în Economie şi Drept.
Francezii au luat măsuri similare cu cele luate de americani, arată Palmer: „Toate ţările europene trebuie să se uite la Grecia şi să nu aleagă acelaşi drum: promisiuni de câştiguri mari, sistem de pensii prost gestionat, pentru că au tot scăzut vârsta de pensioare, chiar până la 50 de ani, în unele cazuri. Nu aşa este viabil sistemul". În timp ce grecii şi-au micşorat vârsta de pensioare, nemţii şi-au mărit vârsta cu doi ani, a preci