Disperare. Adolescentii care trec prin momente de cumpana apeleaza la psihologii Centrului de prevenire a tentativelor de suicid la copii si adolescenti Rabda re. Psihologul voluntar Florentina Andrei le raspunde la telefon adolescentilor care au nevoie de ajutor Iubiri neimplinite, probleme cu parintii sau note mici la scoala. Toate acestea pot fi, pentru adolescenti, motive suficient de serioase pentru a-si pune capat zilelor. "Zilnic suna zeci de copii care nu gasesc rezolvarile problemelor pe care le au. La noi, insa, nu e ca la medic, unde oamenii vin cu o durere de ficat, care trece cu medicamente. E putin mai greu, noi lucram cu sufletul. Trebuie sa ii convingem pe tineri ca nu trebuie sa se sinucida, ca au motive pentru care sa traiasca. Celor care ne apeleaza le e mult mai usor cu aceasta linie telefonica, pentru ca astfel se pot destainui.
Nu le e rusine sa spuna ce simt", sustine psihologul Florentina Andrei, care lucreaza de un an ca voluntar la Centrul de prevenire a tentativelor de suicid la copii si adolescenti. "Am observat ca multi dintre adolescentii care suna la noi disperati fac asta doar pentru ca e la moda sa ia pastile sau pentru ca vor sa atraga atentia parintilor lor. Tocmai de aceea, la doua-trei zile de la apelul lor, eu ii sun inapoi, sa ma interesez de starea lor, sa aflu cum se mai simt. Este foarte important sa le dai speranta ca nu sunt singuri. Cei din Bucuresti sunt chemati la centru, unde primesc consiliere gratuita. Este greu ceea ce facem, dar satisfactia este foarte mare", a mai spus Florentina Andrei, care ne-a prezentat si cateva astfel de cazuri.
A vrut sa se spanzure la geamul iubitei
Florin (30 de ani), este unul dintre tinerii din Bucuresti care au sunat la "linia sinucigasilor", pentru a scapa de gandurile negre care il stapaneau. "Mi?am lasat sotia pentru o femeie cu zece ani mai tanara