Tot mai mulţi nou-născuţi sunt părăsiţi în maternităţi, dramă pe care au ajuns să o trăiască chiar şi copii un pic mai mari, internaţi în spitale şi apoi abandonaţi. Problemele sociale cauzate de criza economică, promiscuitatea şi libertinajul sexual în rândul adolescenţilor, sunt cauzele acestui fenomen.
Sunt copii lăsaţi în grija statului, condamnaţi să nu aibă parte de o copilărie normală, chiar de către cele care le-au dat viaţă. Este şi cazul a trei bebeluşi, care au venit pe lume luna trecută, la maternitatea din Buzău.
„Impresionează cazul unei mămici din Glodeanu Sărat care a născut al zecelea copil, dar l-a părăsit în spital, pe 24 august, pentru că nu are cu ce să-l crească. Un alt bebeluş a fost abandonat pe 25 august, de o adolescentă în vârstă de 17 ani, din comuna Merei, care a motivat că nu este pregătită încă să crească un copil. Cel de-al treilea bebeluş a fost părăsit pe 12 septembrie. Mama lui, de 20 de ani, tot din Merei, a fugit din spital”, a declarat medicul Tatiana Iordăchiţă.
Drama nou născuţilor care sunt abandonaţi în fiecare lună la maternitatea din Buzău poate fi cu greu descrisă în cuvinte.
Aliniaţi cuminţi în pătuţurile de metal dintr-o rezervă pictată cu personaje din desene animate, bebeluşii primesc un strop de căldură sufletească de la asistentele care ştiu câtă nevoie au acum de dragostea de mamă.
„Avem în grijă trei bebeluşi abandonaţi pe care îi luăm în braţe, îi iubim şi îi liniştim când plâng, ca să simtă şi ei puţină căldură sufletească. Din nefericire mamele care sunt pornite să-i bandoneze nici nu aşteaptă să vadă dacă sunt sănătoşi sau nu”, a declarat asistenta medicală Andreea Rînciog.
Numărul tot mai mare al familiilor care trăiesc la limita sărăciei a amplificat fenomenul de abandonare a copiilor.
Dacă anul trecut, Direcţia pentru Protecţia Copilului s-a confruntat cu 35 de cazuri