Spaniolii anunta victoriosi ca Europa a scapat de criza datoriilor si ca increderea a fost restabilita in urma testelor de stres la care au fost supuse bancile. Optimismul lor este, insa, contrazis de banci si de marii economisti ai Europei care amintesc de revenirea economica dificila care urmeaza si care va fi ingreunata tocmai de masurile de austeritate luate de guverne.
Premierul spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, a declarat intr-un interviu acordat Wall Street Journal ca datoriile suverane nu mai reprezinta o problema pentru tarile din zona euro si ca, in continuare, e nevoie de o colaborare puternica intre guverne pentru a evita repetarea ei.
Principala lectie pe care Zapatero spune ca a invatat-o Europa din aceasta criza este nevoia de mai multe politici monetare, el afirmand ca una singura nu este de ajuns pentru toate cele 27 de tari.
De asemenea, spune premierul spaniol, Uniunea Europeana are nevoie de o mai mare convergenta in ceea ce priveste relansarea competitivitatii si de principii mai puternice pentru executarea unor politici economice si fiscale echilibrate.
Incercand sa convinga cativa sefi de companii importante americane sa investeasca in tara sa, premierul spaniol a mai spus si ca tara sa prezinta acum mai multa incredere datorita testelor la care au fost supuse bancile si a eforturilor vizibile de reducere a deficitului.
El si-a reiterat angajamentul de reforma economica si ficala si de reducere a deficitului bugetar de la 9,3% cat este estimat in acest an, la 6% in 2011 si apoi la 3% in urmatorul an. De asemenea, Zapatero vrea sa scada cheltuielile ministerelor cu 15-16% anul viitor.
Primele semne pozitive ale masurilor lui Zapatero par sa se vada deja. Bancile locale au reinceput sa se imprumute de pe pietele interbancare, iar cererea pentru emisiunile de obligatiuni