Atitudinea persoanei somnambule este destul de ciudata, ea putand sa va loveasca in timpul somnului, iar dimineata sa nu tina minte nimic.
Bucataria si frigiderul sunt principalele directii in care se indreapta atentia unui somnambul. Oamenii cu un astfel de "obicei" inghit tot ce se poate manca, si, de asemenea, dimineata nu-si amintesc nimic. O statistica arata ca, in Europa, 3 persoane din patru astfel de cazuri sunt femei, informeaza teenproblem.net
Nu se cunoaste o cauza precisa a unui astfel de comportament nocturn. Unele cercetari au aratat ca de vina ar fi anumite gene, care incep sa-si arate identitatea intre varsta de 7-10 ani.
Nu sunt rare nici situatiile in care acestea isi arata influenta mult mai tarziu, principalii factori declansatori fiind stresul sau epuizarea fizico-intelectuala.
Un rol important il joaca si subconstientul. Astfel, agresivitatea din timpul somnului, conform unor cercetatori, este rezultatul unor stari emotionale acumulate in decursul timpului.
"Mersul in somn" a fost legat de anumite complexe umane, de alimentatie sau de stari depresiv-anxioase.
Somnambulii actioneaza de obicei in timpul unui somn profund, cel mai frecvent in primele doua ceasuri de cand persoana adoarme. Din moment ce nu se cunosc cauzele exacte care declanseaza un asemenea comportament, modurile de prevenire nu sunt nici ele destul de categorice. Exista, totusi, anumite sfaturi:
- nu va impacientati daca acest "narav" a aparut doar o data sau de doua ori.
- daca peripetiile nocturne continua, revizuiti-va modul de viata: culcatul la aceleasi ore fara sa folositi anumite bauturi excitante.
- niciodata nu recurgeti la automedicatie sau sfaturi culese de la binevoitori. Adresati-va unui medic care va stabili caile de urmat pentru cazul dumneavoastra.
@N_