Recente descoperiri arheologice au scos la iveala trupurile a sapte copii, cu varste intre 3 si 12 ani, sacrificati in ceremoniile religioase din timpul imperiului incas.
Cercetatorii au descoperit ramasitele copiilor sub o cladire veche de 500-600 de ani din Valea Cuzco din Peru (America de Sud).
Copiii au fost ingropati in acelasi timp, dupa ce fusesera ucisi intr-un ritual religios pentru slava zeitatilor incase, declara Valerie Andrushko de la Universitatea de Stat din Connecticut, potrivit Discovery.
Analizele chimice ale oaselor au demonstrat ca cel putin doi dintre acestia proveneau din colturile indepartate ale imperiului.
Gradul de dezvoltare al dintilor a indicat varsta de 3-10 ani. Analiza izotopului de strontiu din dantura a evidentiat ca cei sacrificati au crescut in alte regiuni.
Marturiile arheologice ale sacrificiilor de copii provin, in special, de la mumiile gasite in zona inalta a Muntilor Anzi.
"Este surprinzator ca se gasesc oseminte de copii la o altitudine atat de coborata", declara cercetatorul.
Obiectele gasite langa ramasitele copiilor includ bucati de aur, monede de argint cu figuri de femeie, ornamente reprezentand lame (folosite de incasi pentru transport) si resturi de imbracaminte.
Conchistadorii spanioli au mentionat ca, pentru sacrificiile religioase, incasii alegeau copiii cu cea mai armonioasa structura fizica. Acestia erau adusi in capitala de atunci, Cuzco (un oras situat in partea sudica a statului Peru), unde beneficiau de ceremonii fastuoase inainte de a fi ucisi.
Un studiu derulat in 2007 a scos in evidenta, prin analize izotopice ale mostrelor de par, obiceiul prin care copiii erau hraniti intensiv cu porumb cu 4 luni inainte de ofranda.
Analizele stiintifice nu au reusit sa determine metoda prin care erau u