Petrolul scurs in Golful Mexic a invadat habitatul celui mai mare peste din Oceanul Planetar, rechinul-balena.
Aproximativ 5 milioane de barili (1 baril = 160 de litri) de petrol au invadat apele din zona Deltei Mississippi, unde salasuiesc o treime din acesti pesti imensi din nordul Golfului Mexic, informeaza National Geographic.
Rechinul-balena este considerat cel mai mare peste de pe Terra si masoara pana la 14 metri lungime. Acestia nu pot evita apele murdare de la suprafata, deoarece reprezinta locul in care se hranesc in mod obisnuit 7 ore pe zi.
Daca acesti pesti ingereaza petrol in timpul alimentatiei sunt toate sansele ca pana la sfarsitul zilei sa moara si sa cada pe fundul marii. Atat petrolul in sine, cat si ingredientele chimice utilizate pentru absorbtia lui, pot cauza efecte distructive pe termen lung asupra tuturor speciilor marine din Golf.
Rechinul-balena filtreaza 600.000 de litri de apa pe ora pentru a retine planctonul si pestii marunti. Timpul in care se vor produce modificari fiziologice in cazul acestor animale va fi de cativa ani, declara un cercetator marin.
Fauna marina si-a schimbat obiceiurile, dar si habitatul, migrand in zone mai putin poluate, se arata in studiu. O chestiune care intriga expertii preocupati de rezolvarea acestui hazard antropic este legata de locul unde a "plecat" masa de petrol, existand banuieli ca s-ar fi asezat pe fundul marii.
Mai grav este ca rechinii-balena traiesc in toata coloana de apa, de la suprafata pana la cele mai mari adancimi, si devine improbabil sa evite cu succes ingerarea de petrol.
"60 pana la 100 de milioane de galoane de petrol sunt inca acolo, dar tot ce stim este ca nu sunt la suprafata", declara un cercetator de la o universitate din statul Mississippi.
Petrolul scurs in Golful Mexic a invada