Mancati prune romanesti. Nu e doar sanatos, ci si patriotic
Cu siguranta ati auzit lamentarile, cel mai adesea ipocrite, ale politicienilor, ale "specialistilor" si ale presei, referitoare la productia agricola a Romaniei, ajunsa pe catafalc. "Noi, care eram granarul Europei, am ajuns sa nu mai producem nimic". Nimic mai fals! Chiar daca productia de cereale a coborat steagul in berna, alte zone continua sa fie extrem de vitale. Pomicultura, de pilda, in frunte cu productia nationala de prune, unde Romania exceleaza cu adevarat. Nu, nu este o gluma, tara noastra chiar este pe locul patru in lume, dupa gigantii Statele Unite, Rusia si China, prunul putand deveni, pe buna dreptate, un fel de simbol al economiei rurale romanesti.
Sa nu uitam ca din prune se face si tuica, tot mai apreciata, mai ales in "expresia" ei de palinca, pe plan international. In textul de fata vom vorbi, insa, despre o alta mare calitate a prunelor, prea putin remarcata: aceea de medicament natural. Dar inainte sa vorbim despre efectele sale vindecatoare, sa vedem mai intai cateva elemente ale istoricului acestui fruct.
Scurt istoric
Despre prune se presupune, in baza dovezilor arheologice, ca ar fi fost descoperite cu doar 2500 de ani in urma, de catre populatiile din Orientul Mijlociu, care ar fi domesticit primii arbori. Mai exact, prunele ar proveni de pe actualul teritoriu al Georgiei si al Armeniei, de unde au fost raspandite apoi in intreaga lume. Denumirea stiintifica a prunului este Prunus domestica si este "ruda de sange" cu piersicile, caisele si nectarinele. Primele insemnari despre prune vin din vremea Romei antice, cand deja existau nu mai putin de... 300 de varietati produse in tot sudul Europei si in vestul Asiei. Din Europa, prunele au fost duse apoi in China si in Japonia, unde au fost obtinute niste varietati foarte diferite de ceea ce cu