Examinarea se face computerizat, sub supravegherea camerelor video, iar rezultatul se primeşte automat.
Aproximativ 15 candidaţi noi se prezintă zilnic la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Giurgiu pentru a susţine examenul teoretic pentru obţinerea permisului de conducere.
Chiar dacă toţi spun că sunt pregătiţi să circule pe drumurile publice, procentul de promovabilitate nu depăşeşte însă 40%, spun reprezentanţii serviciului.
“ Tinerii care vin să-şi ia permisul tratează cu superficialitate examenul de sală. Cei mai mulţi pică examenul de prima dată”, spune cms. Mihai Predescu.
Anul acesta, din cele peste 5.000 de examinări, doar 2.000 s-au încheiat cu promovarea candidaţilor, aceştia putând merge ulterior pe traseu. Femeile dau însă o lecţie bărbaţilor, demonstrând că reuşesc să răspundă corect la 22 de întrebări, obţinând astfel punctajul minim pentru promovarea examenului de sală.
“ Multe dintre femeile care vin să-şi ia permisul de conducere, reuşesc să promoveze de prima dată, în comparaţie cu mulţi bărbaţi care sunt reexaminaţi chiar şi de 10 ori”, mai spune Predescu.
Candidaţi la şoferie şi la 70 ani
“ Am dat examenul de sală de 6 ori pănă acum şi nu am reuşit să iau mai mult de 21 de puncte. Cel mai puţin, am răspuns corect la 17 întrebări. Nu am citit legislaţia decât de două ori şi nu pe toată. Dacă nu o să iau nici la noua examinare o sa dau pănă când o să iau”, povesteşte unul dintre tinerii giurgiuveni care-şi doreşte să devină conducător auto.
Reprezentanţii Serviciului Permise Auto Giurgiu, spun că multe dintre deprinderile dobândite la traseu, în timpul şcolii, se pierd în urma multiplelor reexaminări teoretice.
“ Eu le recomand celor care au picat de multe ori examenul de sală şi ajung într-un final la traseu, să-şi mai ia câteva ore de condus de la şcoal