Până pe 2 octombrie, tineri din Grecia, Turcia, Bulgaria, Serbia şi România participă la Festivalul nunţilor balcanice .Gazdele din Oltenia i-au primit cu pâine şi sare în plin centrul Craiovei şi i-au invitat să li se alăture într-o paradă a portului popular.
Dansatori ai Ansamblului folcloric Maria Tănase le-au urat «Bun venit!» oaspeţilor străini, în tradiţionalul stil al nunţii româneşti, cu primire făcută ca la carte, din care n-au lipsit marşul, turta şi hora miresei. Aşa s-a deschis oficial Festivalul nunţilor balcanice – Octoberfest 2010, manifestare care s-a mutat din inima Băniei, la Palatul RSR, unde va poposi până pe 2 octombrie. În fiecare zi, câte o ţară din cele cinci implicate în proiectul de promovare a nunţii tradiţionale va ieşi în faţă cu ce are mai frumos, mai interesant şi particular legat de acest obicei. După dansuri şi cântece de joc şi voie bună, de pe plaiuri olteneşti, dar şi din Serbia şi Bulgaria, spectatorii au fost invitaţi astăzi să se înfrupte din bucate care mai arătoase şi mai gustoase, care fac deliciul petrecerii ce se respectă. Toate sunt prezentate la standurile expoziţiei de artă tradională de la Palatul RSR. Portul popular şi şi hora le-au reamintit craiovenilor trecuţi de vârsta tinereţii de nunţile de odinioară, care începeau sâmbăta şi se terminau luni seară, la care curgeau râuri de vin, iar jarul nu se mai termina, sute de fripturi acoperind continuu mesele întinse sub adăpostul construit din snopi de coceni. „E şi acum plăcut, dar parcă cei mai mulţi se duc să strângă nişte bani. În ’64 când m-am însurat eu erau invitaţi mulţi şi plată puţină. Dar ne petreceam de pomină“, povesteşte Ion Nanu.
Duminica este a bulgarilor
O demostraţie de nuntă sută la sută tradiţională pregătesc pentru mâine seară tinerii din Bulgaria, urmând ca luni şi marţi acelaşi lucru să îl facă invitaţii din Serbia. Mier