Peste 3.000 de sindicalişti, printre care poliţişti şi angajaţi ai penitenciarelor, au protestat vineri în faţa guvernului şi a Palatului Cotroceni împotriva disponibilizărilor şi au cerut menţinerea vârstei şi a criteriilor actuale din Legea pensiilor, plata integrală a activităţii prestate şi deblocarea finanţării sistemului.
După ce au scandat în Piaţa Victoriei, manifestanţii s-au îndreptat spre Palatul Cotroceni pentru a discuta cu preşedintele Traian Băsescu pe motiv că acesta nu a venit la guvern să le asculte doleanţele. Protestul de la Cotroceni nu a fost autorizat. După ce au ajuns la Palat escortaţi de jandarmi, poliţiştii şi-au aruncat şepcile peste gard, iar unii s-au legat cu cătuşe. Sindicaliştii au spus că este vorba de o acţiune spontană. „Şi noi respectăm legea aşa cum ne respectă guvernul drepturile. Noi nu comitem nici o ilegalitate, guvernul comite o ilegalitate cu drepturile noastre salariale. (Marşul - n.r.) l-am autorizat noi“, a afirmat preşedintele SNPPC, Marian Gruia.
Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Marius Militaru, a declarat că liderii sindicali vor fi amendaţi cu sume între 1.000 şi 10.000 de lei, pentru marşul şi protestul de la Cotroceni, care nu au avut autorizaţie. „Sancţiunile vor fi aplicate potrivit Legii privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice“, a precizat Militaru.
Şi ministrul de interne, Vasile Blaga, a afirmat că organizatorii marşului neautorizat al poliţiştilor protestatari, spre Cotroceni, vor răspunde în faţa legii. „Bineînţeles că aveau de respectat nişte reguli. Fără nici o problemă, cei care au l-au organizat vor răspunde legal (...) Nu cred eu că este o problemă a preşedintelui problema ridicată de Domniile lor“, a afirmat Blaga. O delegaţie a sindicaliştilor, formată din reprezentanţi ai poliţiştilor, ai angajaţilor din penitenciare, ai minerilor, dar şi ai angajaţilor din a