Suntem atat de familiarizati cu varianta clasica a cartofilor, incat cei mai multi dintre noi ignoram complet "rudele" portocalii ale cartofilor - cartofii dulci.
Desi sunt foarte populari, la noi sunt considerati ca fiind o excentricitate. Cu toate acestea nu este deloc asa.
Cartofii dulci se gasesc in toate magazinele mari, sunt foarte spornici, foarte gustosi si, nu in ultimul rand extraordinar de sanatosi. Este adevarat ca nu pot fi cumparati in cantitatile in care cumparam cartofii clasici, dar nici nu este nevoie de rata la banca ca sa iei macar un kilogram, o data la doua saptamani. WH Foods vine cu toate detaliile despre aceste legume cu totul si cu totul speciale.
Cartofii dulci sunt consumati de oameni de mai bine de 10.000 de ani. Practic sunt una din primele legume pe care omul a invatat sa la manance. Dar, desi sunt foarte apreciati pentru gustul lor, putini stiu cat sunt de benefici pentru sanatate.
Cartofii dulci sunt grupati in doua categorii in functie de textura: unii sunt tari si uscati, altii moi si umezi. Toti sunt foarte bogati in amidon.
Cartofii dulci sunt originari din America Centrala si au fost adusi de Cristofor Columb in Europa, dupa prima sa calatorie in Lumea Noua, in 1492. Exista circa 400 de soiuri, iar culoarea lor variaza de la alb la crem, galben, portocaliu, roz si galben-portocaliu.
Legumele toamnei: Cartofii, fructele pamantului
Sunt, pe buna dreptate, o leguma traditionala a Americii, dar sunt prezenti si in gastronomia din Africa si Asia.
Cei mai mari producatori de cartofi dulci sunt China, Indonezia, Japonia, India si Uganda.
Culoarea este un indicator pentru cantitatea de bata-caroten din aceste leguma. Sunt printre cele mai bogate legume in antioxidanti, iar in coaja acestora exista cele mai putenice substante cu efe