Prima zi a Festivalului de Gastronomie Bucureştean a început cu degustarea unui sandviş lung de 27 de metri, în Parcul Tineretului. Festivalul papilelor gustative va ţine trei zile, timp în care gurmanzii se pot înfrupta din bucatele tradiţionale a 15 ţări participante. Sursa: ADRIAN SCUTARIUSursa: ADRIAN SCUTARIUSursa: ADRIAN SCUTARIUSursa: ADRIAN SCUTARIU
1 /.
Pofticioşii s-au adunat, ieri, în Parcul Tineretului puţin după ora prânzului şi-au avut de aşteptat mai bine de două ore până să mănânce cel mai mare sandviş al zilei, preparat cu ingrediente din şapte ţări europene.
Domnul şi doamna Puiu, doi pensionari din Bucureşti, au venit la Festivalul European de Gastronomie cu câteva minute înainte de a se da startul degustării celor 27 de metri de sandviş. Doamna Puiu, o femeie de 60 de ani, ţine strâns în mâna dreaptă o plasă verde cu mânere de sârmă. În aşteptarea sandvişului încearcă nişte paste cu sos şi puţină brânză grecească.
Domnul Puiu nu se arată pofticios: joacă Sudoku pe o bancă, la câţiva metri distanţă de locul unde zeci de persoane stau aplecate peste sandviş, în aşteptarea semnalului de start. Bătrânul spune că n-ar mânca nici dacă i-ar da cineva bani pentru că "stă aici în soare de mai bine de două ore şi astea-s produse perisabile, se strică în câteva minute".
Între timp soţia lui pune pe masa de lemn o bucată din sandvişul uriaş. Mânâncă încet şi rupe bucăţi mici din bagheta franţuzească acoperită cu şuncă românească, caşcaval, ardei roşii şi câteva măsline verzi. "Trebuie să-ţi fie foame ca să-ţi placă", spune doamna Puiu, în timp ce împachetează restul sandvişului într-un şervet şi-l pune cu grijă în plasa adusă de acasă. Domnul Puiu n-o prea bagă în seamă: completează în continuare careuri.
"Pomană se face la biserică, ăsta-i gratis!" spune un bărbat cu părul cărunt care stă la două