Un ingredient antibacterial din sapunuri, paste de dinti, creme de barbierit si chiar tastaturile calculatoarelor poate fi punctul de plecare pentru un medicament impotriva unei afectiuni parazitare care afecteaza 2 miliarde de oameni.
Triclosan va deveni piatra de temelie pentru dezvoltarea unui medicament pentru toxoplasmoza, potrivit medicalnewstoday.
Aceasta este una dintre cele mai raspandite infectii parazitare, afectand pana la o treime din populatia lumii si 80% din locuitorii Braziliei (America de Sud).
Oamenii se pot infecta cu parazitul Toxoplasma gondii intrand in contact cu deseurile de la pisicile infestate, din carnea insuficient prelucrata termic si in alte moduri.
Multi oameni nu dezvolta niciun simptom datorita sistemului imunitar care tine infectia sub control. Alti oameni se pot imbolnavi de afectiuni oftalmologice si altele, mai ales daca sistemul lor imunitar este slabit din cauza anumitor medicamente sau a infectarii cu HIV.
Majoritatea tratamentelor actuale pentru toxoplasmoza au efecte secundare si nicunul nu ataca parazitul in faza lui initiala, inactiva. Cercetatorii stiu din studiile anterioare ca triclosan blocheaza o enzima cheie de care parazitul Toxoplasma gondii se foloseste pentru a supravietui.
Totusi, triclosan nu se poate lua ca medicament pentru ca nu se dizolva in sange. Dar cercetatorii au preluat structura moleculara a acestei substante si vor dezvolta un nou medicament cu o eficienta crescuta impotriva acestei boli care poate fi transmisa de catre mama viitorului copil.
Dr. Mencinicopschi considera ca in Romania toxoplasmoza este subdiagnosticata si, tinand cont de procentul mare de populatie rurala, incidenta acestei boli este extrem de mare.
Ca sa evitam infectarea cu parazitul Toxoplasma gondii se recomanda: o igiena desavarsita