Sub acest nume oficializat se ascunde o intoxicatie acumulata progresiv, prin ingestia repetata a aspartamului, un indulcitor de sinteza, adaugat in bauturi sau alimente.
Efectele secundare nedorite, asociate ingestiei acestui indulcitor, au fost semnalate in multe studii. Folosit in aproximativ 5000 de variante de bauturi si alimente dulci, dar "cu ZERO continut de ZAHAR", cum sunt prezentate la vanzare, prezenta lui trebuie mentionata pe ambalajele produselor respective! Dizolvat, digerat, apoi metabolizat, aspartamul se raspandeste in corpul intreg, amenintand prin deteriorarea sanatatii, cu manifestari ce pot aparea in timp, mai repede sau mai lent. Intoxicarea are loc prin consum repetat si printr-un indelungat proces de bioacumulare, ce poate provoca si alte intoxicatii lente, dificil de depistat in stadii incipiente. (La fel se intampla si in cazul pesticidelor, detergentilor, antiperspirantelor, metalelor grele, care declanseaza reactii patogene imediat, dar devin manifeste abia dupa un timp de acumulare.)
Simptomele produse de aspartam
* Dureri de cap, ameteli, somnolenta, amorteli, tremuraturi, migrene, dificultati de echilibru, iritabilitate neuropsihica, stare depresiva, anxietate, insomnii, fobii.
* Scaderea, chiar pierderea vederii, deoarece metanolul din aspartam ajuns in retina se transforma in foarte toxica formaldehida. In unele tumori din ochi si creier s-a depistat aspartam.
* Palpitatii, greutate la respiratie, cresterea tensiunii arteriale.
* Greturi, dureri abdominale, balonari, frecvent scaune moi, nelegate.
* Mancarimi ale tegumentelor, urticarii repetate, caderea parului, agravarea unui astm.
* Sunt prezente dereglari in functiile endocrine, tiroidiene, ovariene, ale pancreasului (decompensarea unui diabet sau scaderea mare a glicemiei).
* Pofta excesiva de a consuma multe dul