Menopauza este momentul în care trebuie să te înarmezi cu foarte multă răbdare pentru că instalarea acestui proces atrage după sine un cortegiu de transformări fizice şi psihice, consecinţe ale modificării profilului hormonal. Potrivit medicilor, problemele de sănătate care apar în această perioadă acoperă o paletă vastă, de la cele de ordin psihologic la probleme osoase, metabolice, dermatologice.
-Care sunt alimentele benefice în această etapă a vieţii?
Un rol extrem de important în menţinerea sănătăţii tale în această perioadă îl are regimul dietetic. "Alimentaţia la menopauză trebuie să conţină o gamă cât mai variată de nutrienţi, în cantităţi optime necesităţilor, în special calciu şi fier. Poţi creşte aportului de fier prin consumul de carne roşie, peşte, ouă, nuci, produse cerealiere fortifiate", spune dr. Ioan Dedu, specialist în nutriţie şi boli metabolice. Pentru că te afli într-un moment dificil şi greu de suportat, este indicat să eviţi consumul de băuturi alcoolice şi cafeină. Şi încă ceva: nu pune condimente în preparatele culinare, deoarece, acum mai mult decât oricând, te vor face să reţii lichide şi îţi vor creşte tensiunea arterială.
- Şi totuşi... ce faci dacă te îngraşi?
Una dintre cele mai importante probleme de sănătate din ultimii ani la nivel mondial o constituie obezitatea în rândul femeilor aflate la menopauză. Este bine să ştii că, în această perioadă, pe cât de uşor câştigi câteva kilograme în plus, pe atât de greu îţi va fi să le dai jos. Atenţie! Medicina clasică îţi oferă, pentru această perioadă, hormoni de substituţie, tratament care are efecte adverse precum: cancer de sân, fibrom, hemoragie genitală, grave tulburări hepatice şi accidente vasculare.
Reţine că orice tratament medicamentos de substituţie hormonală se administrează numai la recomandarea medicului specialist, după ample investigaţii clinic