Dr. psiholog ANA MARCULIS ZATREAN
- Copiii mici nu seamana intotdeauna cu niste ingeri. Tipa, atarna de fusta mamei, se razvratesc. Sunt legitime sentimentele de respingere pe care le au parintii in asemenea momente?
- Sentimentele de respingere sunt absolut legitime. Orice copil isi poate aduce mama la disperare. Important este ca ea sa fie in stare sa-i comunice copilului ca respinge doar comportarea lui de moment, dar nu intreaga lui persoana.
- De ce le vine atat de greu unor mame sa-si accepte sentimentele negative?
- Acest lucru are legatura cu asteptarile proprii, dar si cu cele inoculate din afara. Mai ales familia, bunicii, parintii ne sugereaza existenta unei iubiri materne nelimitate, o relatie parinti-copii perfect armonioasa, care evolueaza impecabil. Mamele se simt obligate sa se conformeze acestui ideal nerealist. Multe dintre ele cred ca, daca nu reusesc, inseamna ca nu sunt mame bune.
- In ce masura este permis sa le arati copiilor ca esti enervat sau manios?
- E important pentru copii sa observe ca parintii au sentimente, inclusiv unele negative. Aceasta ii ajuta sa-si accepte propriile lor sentimente. Insa copiii mici sunt fiintele cele mai lipsite de aparare care exista, de aceea parintilor le revine responsabilitatea de a-si fixa limitele. Pentru a ne da seama cat de departe putem merge, e util sa ne punem in situatia copilului. Cum ne simtim cand o persoana mult mai mare tipa la noi, cu fata desfigurata de furie? Si mai rau pentru copii este ca o mama sa devina glaciala si sa taca. Atunci puntile sunt rupte. Intr-o explozie de manie se mai pastreaza, oricum, o forma de contact.
- Deci, mai bine sa urli decat sa amutesti?
- Trebuie sa fie in permanenta clar ca totul se bazeaza pe o relatie afectuoasa. Daca ai fost foarte furios pe copilul tau, e bine ca, dup