O vacanta reusita nu are neaparat nevoie de un buget mare. Un bilet de avion low-cost costa cateva zeci de euro, o camera la hostel poate sa coste si sub 10 euro daca e impartita cu altii, iar mancarea e de cateva ori mai ieftina decat la restaurant in locurile frecventate de localnici. Adica se poate sta o saptamana intr-o capitala europeana chiar si cu 200-300 de euro.
Totusi, sunt locuri in care bugetul e dat peste cap chiar si daca vii cu sandvisuri de acasa, cazarea fiind extrem de scumpa chiar si dupa recesiunea care a ieftit totul in vest.
Cele mai mari pierderi le au hotelurile din Orientul Mijlociu, unde Dubai si Abu Dhabi conduc topul. In SUA, scaderea e de 11%, in timp ce hotelurile din Africa s-au scumpit cel mai mult, potrivit Business Insider.
Au ramas in continuare printre cele mai scumpe tarile nordice. Oslo se afla pe locul 10, pretul mediu al unei camere fiind de 207 euro, cu 4% mai mare decat in 2009. Cel mai scump este apartamentul The Tower Suite de la Grand Hotel, cu cinci stele, care ocupa trei etaje dintr-un turn cu ceas ce vegheaza asupra orasului. O noapte aici costa peste 1.100 de euro.
Pe locul 9 se afla Stockholm, unde hotelurile s-au scumpit cu 14% fata de anul trecut. Pretul mediu e de 217 euro, crescut mult cu autorul unor apartamente ca Princess Lilian Suite, al carui pret se dezvaluie doar celor care vor sa stea acolo. Apartamentul are propriul cinematograf, propria biblioteca si o sauna.
Abu Dhabi a cazut pe locul 8 cu 221 de euro dupa ce a pierdut 26% in ultimul an. Un bun exemplu este apartamentul Palace Suite de la hotelul Emirates Palace. Candelabre Swarovski, o toaleta de marmura, jacuzzi suspendat si produse de igiena Hermes. De asemenea, apartamentul are un servitor disponibil 24 de ore din 24.
Inapoi in Europa, Zurich ocupa locul 7 cu 223 de euro pe noapt