Primarul orasului Cugir, judetul Alba Vicepresedintele Asociatiei Primarilor din Romania
Criza romaneasca nu este la fel peste tot. In mod vizibil, satele sunt mai putin lovite decat orasele si, in multe locuri, autoritatile locale gasesc solutii si rezolvari pe care centrul politic al tarii nu este in stare sa le identifice. Romania profunda, desi afectata de instabilitatea politica si de bombardamentul mediatic otravit al televiziunilor, este capabila sa identifice resurse nebanuite, sanatoase, de depasire a marasmului provocat de politicieni. Aflati intr-un proces imbucurator de maturizare profesionala, creatori de solutii locale anticriza (cu semnul plus sau, uneori, cu minus), primarii si consilierii dovedesc calitati manageriale ce primeaza fericit, uneori, in fata apartenentei politice. Inlocuind expresia romaneasca "administratie locala", cu sintagma din limba maghiara "guvernare locala", care mi se pare mai potrivita pentru a defini rolul unor autoritati cu... raspundere limitata, putem spune ca miile de "guverne" din tot atatea comune si orase ale tarii au ajuns sa-si rezolve problemele independent de guvernul central. Edificator in sensul acesta este dialogul purtat recent cu primarul orasului Cugir, din judetul Alba, inginerul Adrian Tabana (PNL). Dupa cum vom vedea, solutiile de traversare a crizei poarta amprenta inteligentei locale, dar si a independentei de tutela bucuresteana. Este sigur ca Bucurestiul ar avea mai multe de invatat din experienta "geografiei politice" nationale, decat din filosofia sumbra a Finantei internationale.
"Cel mai daunator fenomen guvernamental pe timp de criza este instabilitatea decizionala, filosofia lui "azi spui una, maine, alta""
- Celebru, inainte de 1989, pentru industria lui militara, Cugirul pare imun la criza ce afecteaza asa de grav Romania; o asezare infloritoare, la fel ca satu