Tensiunea arteriala oscileaza din cand in cand la oricine, dar variatiile sunt nesemnificative si nu creeaza probleme. Exista insa persoane la care oscilatiile sunt mai mari si se incadreaza in simptomele care caracterizeaza afectiunea denumita hipertensiune arteriala sau tensiune ridicata, care poate fi totusi controlata partial prin reducerea cantitatii de sare consumata zilnic.
Pentru a sti cat mai multe despre cum sa faci acest lucru, care2.com a intocmit o lista cu cateva schimbari legate de alimentatie, care sa nu implice si un minus in ce priveste gustul, cel putin la unele dintre ele.
1. Evita mancarurile semipreparate congelate
Au avantajul ca sunt rapid si usor de gatit, dar cele mai multe dintre aceste semipreparate congelate contin o cantitate mare de sare, iar multe dintre ele nu au suficiente legume pentru a asigura organismului necesarul zilnic.
2. Foloseste mai des condimente
Atunci cand vrei sa adaugi un plus de gust mancarii pune ceva condimente simple in loc de sare. De asemenea, te poti ajuta si de usturoi sau suc de lamaie.
3. Pune otet si ulei in locul altor sosuri gata preparate
Obisnuieste-te sa pui cat mai des otet si ulei la salate si alte mancaruri in locul sosurilor gata preparate, cum ar fi sosul de soia. De asemenea, evita sa folosesti mult ketchup si mustar, desi asta presupune un minus la gust.
4. Inlocuieste conservele din comert cu conserve facute in casa
Conservele din comert contin multa sare, motiv pentru care cel mai bine este sa iti pregatesti tu conserve pe timpul verii si toamnei, folosindu-te indeosebi de metoda sterilizarii, pentru a evita sarea. De asemenea, iti poti congela fructe si legume tot fara adaos de sare.
5. Renunta la supele la plic si la condimentele universale
Supele instant si condimen