În spatele muzeului din comuna doljeană Perişor peste 200 de săteni au sărbătorit 100 de ani de la primul zbor cu un avion cu reaţie cu mici, bere şi muzică populară. Deşi organizatorii anunţaseră un spectacol aviatic pe cinste, la demonstraţie au participat doar doi piloţi şi trei paraşutişti.
Evenimentul „Efectul Coandă, Revoluţia Tehnicii secolului al XX-lea“, organizat de primăria comunei Perişor, Asociaţia Română pentru Propagandă şi Istoria Aeronauticii (ARPIA) Craiova şi Asociaţia pentru Turism Rural, Ecologic şi Cultural din Oltenia (ATRECO) a debutat ieri la ora 11 cu oficierea unei slujbe religioase în faţ muzeului ce poartă numele marelui savant.
După încheierea ceremoniei a urmat momentul depunerii de coroane, la statuia lui Henri Coandă, ca apoi participanţii să fie invitaţi pe stadionul din spatele muzeului.
Aici, rând pe rând, organizatorii precum şi alţi invitaţi de seamă, printre care şi fostul şef al Aviaţiei Militare Române,Iosif Rus, au luat cuvântul pentru a-l omagia pe omul de ştiinţă. „Este o mândrie pentru comuna noastră că marele savant Henri Coandă a copilărit aici. Vreau să vă aduc aminte că şcoala din comună poartă numele său şi că aici Henri Coandă a înălţat primii zmei, fiind pasionat de zbor“, a declarat Mirela Chipirlin, primăriţa din Perişor.
Cu această ocazie, comandorul Mitică Mirea, preşedinte ARPIA Craiova a anunţat că la uzina Reloc se lucrează la construcţia unei replici a avionului cu care Henri Coandă a făcut primul zbor, la Paris, în 1910.
Manifestările au continuat cu o demonstraţie aeriană la care au participat doi piloţi şi trei paraşutişti.
Primii care şi-au demonstrat calităţile au fost cei trei paraşutişti de la Aeroclubul Balta Verde. Apoi au urmat cei doi aviatori, care, la bordul unui IAR 99 Şoim, au făcut mai multe demonstraţii aeriene, sp